Az autóban lévő zajszint az egyik leggyakoribb oka annak, hogy egy autót újra cserélünk. A zajos autó stresszt és fáradtságot okoz, a vezető és az utasok pedig úgy érzik, hogy az utazás nem túl kényelmes. Szerencsére ezen lehet változtatni.

Milyen előnyei vannak autója hangszigetelésének?

Az autó hangszigetelése egyszerű módja annak, hogy csökkentse a belső zajszintet, és élvezze a hangszórókon keresztüli zenehallgatást. A prémium autók elsősorban abban különböznek a többi autótól, hogy sokkal csendesebbek. Hogyan lehet hangszigetelni egy ilyen autót? Ezt a hatást az autó hangszigetelésével érheti el egy professzionális cégnél vagy saját maga. Ma már sokkal egyszerűbb, mert lehet vásárolni kész, öntapadó szőnyegeket, amelyeket nem kell fűteni a szerelés során. Egy zajos autó idegességet, krónikus fejfájást és fáradtságot okozhat. Emberek ezrei nem veszik észre, ezért vannak ilyen tüneteik, és ezt a gyakori, zajos autóban való utazás okozhatja. Hamarosan megtudhatja, hogyan lehet megszabadulni ettől a problémától.

Milyen hangszigetelő szőnyeget használjunk?

A bitumenes szőnyeget és a poroso filcet hagyományosan az autók hangszigetelésére használták, de számos hátrányuk van: 

Autó tetőszigetelés Autó tetőszigetelés
Autó tetőszigetelés

A bitumenes szőnyegek és poroso filcek legfontosabb hátrányai:

  • alacsony élettartam (hőmérséklet miatt letörhet)
  • rossz szag nyáron
  • alacsony csillapítási szint
  • Vízelnyelés

Az autóhoz legjobb hangszigetelő szőnyeget a jármű minden eleméhez egyedileg kell kiválasztani. Sokkal modernebb megoldás a  butilszőnyeg  és  a gumihab  . Rugalmasak és nem repedeznek, emellett védik az autót a korróziótól és hőszigetelést is biztosítanak.

Habszivacsot használnak, mert sűrű és nem szívja fel a nedvességet, ami problémát jelent a nemez párnázásnál. Nemcsak az autóiparban használják, hanem az építőiparban és az iparban is. E két anyag (szőnyeg és hab) kombinációja biztosítja a zajcsökkentés maximális hatását, ami sokkal kellemesebbé teszi az autós utazást.

A motorteret, azaz a motorháztetőt és a motortérfalat leggyakrabban úgy hangszigetelik, hogy a fémlemezre butilszőnyeget ragasztanak, majd nem éghető hangszigetelő habbal.

Öntapadó butil szőnyeg fekete 2mm 50x50cmÖntapadó butil szőnyeg fekete 2mm 50x50cm
Öntapadó alumínium butil szőnyeg 2mm 200x50cmÖntapadó alumínium butil szőnyeg 2mm 200x50cm

Hogyan lehet hangszigetelni egy autóajtót?

1. lépés

Először csavarja le az eredeti hangszórót. Ha a hangszórót egy köztes darabbal (általában műanyagból) kombináljuk, ez az elem kicserélhető MDF-ből készült köztes darabra. Ezt a műveletet általában hangszórók cseréjekor hajtják végre, de nem mindig szükséges.

2. lépés

Ezután távolítsa el a fóliát vagy habot - ezek az elemek lefedik a technológiai lyukakat. A fólia/hab eltávolítása után zsírtalanítsa a lapot oldószerrel vagy benzinnel. Ugyanakkor érdemes az ajtószerkezeteket kenni, hogy megnöveljük az élettartamukat.

3. lépés

A szőnyeget leggyakrabban nagy technológiai nyílásokon keresztül helyezik be. Használhatja a fémlemez és az üveg közötti rést is. 

4. lépés

Vágja le a hátlapot ollóval vagy késsel. A butilszőnyegnek ajtó alakúnak kell lennie.

5. lépés

A szőnyeg megfelelő ragasztásához fedje le a lapot egy speciális butil hangszigetelő szőnyeggel. A hagyományos bitumenes szőnyegeket a munka megkezdése előtt fel kell melegíteni, míg a butilszőnyegek olyan anyagok, amelyek nem igényelnek hőkezelést.

6. lépés

A szőnyeg felszerelése után az összes fennmaradó lyukat lezárjuk. Csak nagy butilszőnyegekkel lehet alapos szigetelést elérni.

Autó szigetelés Autó szigetelés

Az autóajtó hangszigetelésének utolsó szakasza a gumihab ragasztása. A habnak köszönhetően kiküszöböljük a műanyag repedések lehetőségét és csökkentjük a zajt. Gyakran butilszőnyeg maradványait ragasztják a hab elé, hogy megerősítsék az ajtókárpitot, és csak ezután kerül fel a hab a végén.