A hangszigetelő anyagokat több típusra osztják, amelyek funkciójukban, hangelnyelő és szigetelő tulajdonságaikban különböznek egymástól. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapvető funkciót, valamint azok működését.

Butil szőnyeg

Ez az egyik legsokoldalúbb hangszigetelő anyag. Sok hangot rezonancia okoz (pl. autókarosszéria). A butil szőnyeg megterheli a felületeket, megállítja a vibrációt és ezáltal csökkenti a zajt. Sőt, nagy súlyának köszönhetően az alacsony hangokat (basszushangokat) is blokkolja. Ez a termék megfelelő nyomást igényel a felületre hengerrel, hogy tökéletesen tapadjon a hangszigetelő elemhez. A butil szőnyeg öntapadó és nagyon rugalmas.

Gumihab

Ez egy zártcellás szerkezetű hangszigetelő paplan, amely megakadályozza a hang behatolását a belső térbe. Különösen hatékony a közepes és magas frekvenciák ellen, ezért nagyon jól illik a butil párnához, és ez a kombináció gyakran ajánlott. A hab könnyen felhordható, mert tartós és erős öntapadó réteggel van ellátva. Öntapadó habokat is kínálunk, másrészt valódi alumínium borítással, amely hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és megvédi a habot a sérülésektől.

LT poliuretán habok

Hangszigetelő habok nyitott cellákkal - LT habok, amelyek közepes és magas frekvenciákat nyelnek el. Speciális fekete vagy fehér membránnak köszönhetően vízállóak, égésgátlók, önkioltóak és öntapadók, és hosszú tekercsekben, 1 m magas tárcsák formájában kaphatók. Leggyakrabban az autók motorházteteje alatt és a gépek belsejében használják utolsó nedvszívó rétegként.

Akusztikus panelek

Az akusztikai panelek feladata elsősorban az akusztikai tér alakítása. Hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkeznek, de fő előnyük a hanghullám-visszaverődés szabályozása, ami lerövidíti a visszhang idejét és csökkenti a visszhangot. A habok önkioltók. Különböző formákban kaphatók, például hullám vagy piramis formájában.

Mi a különbség a butil szőnyegek között?

A butilszőnyegek témája nagyon kiterjedt. Leegyszerűsíthetjük a dolgot azzal, hogy vastagságban különböznek, de ez túlzott leegyszerűsítés, mivel ennek a vastagságnak más előnyei is vannak, például az ötvözet összetétele és az alumínium típusa. A szőnyeg vastagsága befolyásolja a súlyát, a rezgéselnyelő tulajdonságait és a könnyű telepítést is.

Az 1,5 mm vastag szőnyegeket leggyakrabban gazdaságos megoldásnak tekintik, alacsony súllyal. 1,5 mm vastagságot ajánlunk az autó motorháztetőjéhez és hátsó ajtajához. 2 mm és 2,5 mm vastagságú szőnyegek - Általában ezek a legoptimálisabb megoldások. Nagyon jó hangtompítást biztosítanak a karosszériaelemeknek anélkül, hogy túl nagy súlyt nehezítenének a járműre, ugyanakkor könnyen felszerelhetők. Az autóajtókhoz 2 mm, egyéb elemekhez 2,5 mm vastagságot ajánlunk. A 4 mm vastag butil szőnyegeket a legigényesebb felhasználóknak ajánljuk, akik a jármű nagyobb tömegére számítanak, és akiknek fontos a legmagasabb hangszigetelési tulajdonságok. Elsősorban padlóra és csomagtartóra ajánljuk. Hatékonyak olyan hangszigetelő gépekben is, amelyek nagy zajjal rendelkeznek, mint első réteg fémelemeken.

Öntapadó butil szőnyeg fekete 2mm 50x50cmÖntapadó butil szőnyeg fekete 2mm 50x50cm
Öntapadó alumínium butil szőnyeg 2mm 200x50cmÖntapadó alumínium butil szőnyeg 2mm 200x50cm

Hogyan vágjunk hangszigetelő szőnyeget?

A hangszigetelő szőnyegeket éles késsel vágja a kívánt méretre . A butilszőnyeg vágásakor ne feledje, hogy a szőnyegben lévő tényleges alumínium miatt a pengék gyorsan elhomályosodnak, és megsértik a kezét. Javasoljuk, hogy legyen elérhető tartalék pengék .

Hogyan tekerjünk butil szőnyeget?

A butilszőnyeg helyes felszerelése határozza meg, hogy mennyire véd meg minket a kívülről érkező zajoktól. Az alumínium butil szőnyegen jó minőségű alumínium réteg van, tetején domborművel és hengerrel kell kigörgetni, közepes erővel hengerrel kell szétteríteni a szőnyeget, hogy ne sértse meg az alatta lévőt (pl. az általunk hangszigetelt autó karosszériája). Kinyújtjuk, amíg az alumínium textúra el nem tűnik.