Hangelnyelés : Az a folyamat, amelynek során az anyagok vagy szerkezetek csökkentik a hanghullámok visszaverődését, és a hangenergiát hővé vagy más energiaformává alakítják.

Hangszigetelés : Olyan anyagok vagy technikák, amelyek a hangrezgések vagy a levegőben terjedő zaj csökkentésével megakadályozzák a hangátvitelt a terek között.

Akusztikus hab : Speciális habanyag, amelyet arra terveztek, hogy elnyeli a hanghullámokat, és csökkentse a visszhangot és a visszhangot egy helyiségben vagy térben.

Akusztikus kezelés : Olyan anyagok alkalmazása, mint például akusztikus panelek vagy diffúzorok a hangvisszaverődés szabályozására, a visszhangok csökkentésére és a tér általános akusztikájának javítására.

Akusztikus panel : Hangelnyelő anyagokból, például habból vagy üvegszálból készült panel, amelyet hangenergia elnyelésére és a visszaverődés csökkentésére használnak.

Szobaakusztika : Egy helyiség vagy tér akusztikai tulajdonságainak tanulmányozása és optimalizálása a kívánt hangminőség és -jellemzők elérése érdekében.

Basszuscsapdák : Akusztikus habpanelek vagy alacsony frekvenciájú hanghullámok elnyelésére tervezett eszközök, amelyeket általában a sarkokban vagy a falak mentén helyeznek el, hogy csökkentsék a basszus felhalmozódását.

Decibel (dB) : A hang intenzitásának vagy szintjének mérésére használt mértékegység. Ez egy logaritmikus skála, amely számszerűsíti a hangnyomásszint és a referenciaszint arányát.

Diffúzió : Hanghullámok szétszórása vagy szétterítése különböző irányokba, hogy egyenletesebb és természetesebb hangeloszlást hozzon létre a helyiségben. A diffúziós paneleket gyakran akusztikus habbal kombinálva használják a kiegyensúlyozott hangszabályozás érdekében.

Diffúziós panel : Speciálisan tervezett panel vagy eszköz, amely több irányba oszlatja el a hanghullámokat, segítve ezzel az egyenletesebb és kiegyensúlyozottabb akusztikus környezet kialakítását.

Reverberation : A hang fennmaradása a helyiségben a hangforrás leállása után, amelyet a felületekről való többszörös visszaverődés okoz.

Visszhang : Visszavert hanghullám, amely a közvetlen hang után érkezik a hallgató fülébe, és az eredeti hang megismétlődését vagy elnyújtását okozza.

Flutter Echo : A párhuzamos visszaverő felületek által okozott gyors hangismétlések, amelyek különálló és nem kívánt hangműterméket hoznak létre.

Frekvenciaválasz : Az a frekvenciatartomány, amelyen egy eszköz, például mikrofon, hangszóró vagy szoba, pontosan képes reprodukálni vagy rögzíteni a hangot.

Levegőzaj : a levegőben továbbított és hanghullámokként terjedő hang, amelyet általában olyan források generálnak, mint a hangok, a zene vagy a gépek.

Ütészaj : egy tárgy vagy felület közvetlen ütközése vagy rezgése által keltett hang, például lépések vagy ajtócsapódás.

Határhatás : olyan jelenség, amelyben a hanghullámok felerősödnek vagy felerősödnek, amikor kölcsönhatásba lépnek olyan határvonalakkal, mint a falak, padlók vagy mennyezetek.

Ékhab : Akusztikus hab ék alakú felületi textúrával. Úgy tervezték, hogy elnyeli a hanghullámokat, habanyagba zárva azokat.

Abszorpciós együttható : Annak mértéke, hogy egy anyag milyen jól nyeli el a hangot. Ezt 0 és 1 közötti decimális értékként fejezzük ki, ahol a 0 a teljes visszaverődést, az 1 pedig a teljes abszorpciót jelenti.

Ragasztó : Anyag, például ragasztó vagy szalag, amelyet akusztikus habpanelek falra, mennyezetre vagy más felületekre történő rögzítésére használnak.

NRC (Noise Reduction Coefficient) : Egyszámú besorolási rendszer, amely az anyag hangelnyelő képességének mérésére szolgál. 0 és 1 között mozog, a magasabb értékek jobb hangelnyelést jeleznek.

Reflexió : A hanghullámok visszaverődése, amikor azok felülettel találkoznak, ami irányváltozást eredményez.

Nyitott cellás hab : Akusztikus hab összefüggő pórusokkal vagy üregekkel, amelyek lehetővé teszik a hanghullámok áthaladását és elnyelését.

Zártcellás hab : Akusztikus hab zárt cellákkal, amelyek korlátozzák a hanghullámok áthaladását. Gyakran használják hangszigetelő alkalmazásokhoz.

Átviteli veszteség : A hangenergia csökkenése gáton vagy anyagon való áthaladáskor, általában decibelben (dB) kifejezve.

Rugalmas csatorna : Vékony fémcsatorna, amely a gipszkarton vagy más felületek elválasztására szolgál a szerkezettől, csökkentve a hangátvitelt a rezgésszigetelés révén.

Piramishab : Akusztikus hab, amelynek felülete piramis alakú. A lejtős felületek elősegítik a hanghullámok szétszóródását és szórását.

Rezonancia : Az a természetes frekvencia, amelyen egy tárgy vagy szerkezet maximális amplitúdóval rezeg, amikor külső erő vagy hanghullám gerjeszti.

Rezonanciafrekvencia : Az a természetes frekvencia, amelyen egy tárgy vagy rendszer a leghatékonyabban vagy a legnagyobb amplitúdóval rezeg gerjesztett állapotban.

Szoba üzemmód : Egy adott helyiségre vagy térre jellemző rezonanciafrekvenciák, amelyek gyakran egyenetlen hangeloszlást vagy frekvenciaválaszt eredményeznek.

RT60 (Reverberation Time) : Az az idő, amely alatt a hang 60 decibellel csökken a hangforrás leállása után, vagyis mennyi ideig marad a hang a szobában.

Lángálló : Olyan anyagokra vonatkozik, amelyeket úgy módosítottak vagy úgy alakítottak ki, hogy ellenálljanak az égésnek vagy lassítsák a tűz terjedését. Biztonsági okokból számos akusztikus hab kapható tűzgátló tulajdonságokkal.

Hangcsillapítás : A hanghullámok intenzitásának vagy amplitúdójának csökkentésének vagy csökkentésének folyamata, gyakran abszorbens anyagok vagy szerkezetek felhasználásával.

Hangenergia : A hanghullámok által hordozott fizikai energia, miközben áthaladnak a környezetben.

Hangszigetelés : A hangok terek közötti átvitelének megakadályozása vagy csökkentése hangszigetelő anyagok hozzáadásával vagy a hanghullámokat blokkoló akadályok létrehozásával.

Hanghullám : olyan fizikai zavar, amely közegen keresztül terjed, és energiát ad át a hangforrásról a vevőre.

Szobakondicionálás : A helyiség vagy tér akusztikai tulajdonságainak optimalizálásának folyamata akusztikus hab és más hangelnyelő anyagok stratégiai elhelyezésével a jobb hangminőség elérése és a nem kívánt visszaverődés csökkentése érdekében.